Én így készítettem a liposzomális C-vitamint
egyszerűen – kitűnő minőségűt – házilag
Yuanpeng Zhang szabadalma alapján a legjobb minőségű liposzomális C-vitamit készítettem házilag.
Kellékek:
• digitális hőmérő – megfelel bármilyen digitális hőmérő, melynek van külső szenzora
• digitális mérleg – konyhai mérleg elegendő a célra
• turmixgép – bármilyen háztartási turmixgép jó lesz
• ultraszonikus tisztítógép – az sem baj ha nincs, a készítmény ettől még kitűnő lesz
• edény – amibe összeállítjuk az alapanyagokat
Alapanyagok:
• napraforgó lecitin – Liavit napraforgó lecitin, mely nem génkezelt és nem tartalmaz ösztrogént, mint pl. a szójából készült lecitin.
• C-vitamin, L aszkorbinsav – Liavit 99,8% tisztaságú c-vitamin
• desztillált víz – nem ioncserélt víz!
• vodka 40%-os – pl. Nemiroff vodka
Miért vodka? Gyógyszertárba nem adnak 98%-os alkoholt, a 70%-os alkohol pedig drága. Fél liter 40%-os vodkát már 2400 Ft körül lehet venni.
Desztillált vizet a gyógyszertárból szerezzük be, helyette nem megfelelő a boltokba kapható ioncserélt víz.
Az alapanyagok ára összességében elérheti a 8.500 forintot, de ezért az árért
200 adag 1000 mg-os liposzomális c-vitamint készíthetünk.
Az alapanyagokat, napraforgó lecitin, c-vitamin megvásárolhatod a
hivatalos Liavit WEBSHOPBAN Törzsvásárlói áron kedvezményesen
Adagolás:
Ez a recept 4dl liposzomális c-vitamint eredményez, mely 0,2 gramm C-vitamint tartalmaz milliliterenként.
– desztillált víz: 130 gramm
– 40%-os vodka: 170 gramm
– Liavit C-vitamin: 80 gramm
– napraforgó lecitin: 90 gramm
Elkészítés menete:
1. lépés: A C-vitamin feloldása desztillált vízben és alkoholban
A desztillált vizet, vodkát és a C vitamint kimérjük és öntsük egy edénybe, majd melegítsük 35°C-ig, közben folyamatosan kevergessük. A hőmérsékletre figyeljünk, ne melegedjen 35°C fölé. Kb. 15 percbe telik, míg a C-vitamin elegyedik a folyadékkal.
2. lépés: Lecitin hozzáadása
Add hozzá a lecitint a folyadékhoz, keverd össze és az egészet és tedd bele a turmixgépbe.
Turmixold addig amíg a hőmérséklete el nem éri a 32°C-ot. Fontos, hogy a mixtúra kellemesen meleg legyen (32°C), mert ez biztosítja, hogy a lecitin granulátum elolvad és elkerülhető a szeparáció. Ha ez kész, tedd a hűtőbe.
Ismételd ezt a keverés-hűtés folyamatot öt vagy hat alkalommal, hogy a lecitin teljesen elegyedjen a folyadékban.
A liposzomális C-vitamin fel fog melegedni a turmixolástól. Figyeld a hőmérsékletet hogy ne menjen 32°C fölé. Ez kb 2-3 percnyi keverést jelent. A hőmérő szenzorát beleteheted a turmixgépbe, úgy, hogy ne érje el a kést.
Ez a hűtési és mixelési folyamatot akár 12 órát is igénybe vehet.
Ez az alapos turmixolás biztosítja, hogy a folyadék szép sima, egyenletes legyen.
A folyamat végére kialakulnak a liposzómák és ez által jó minőségű liposzomális C-vitamin keletkezik.
4. lépés: További finomítás ultraszonikus tisztítóval
Ha nincs ultraszonikus tisztítód, akkor kihagyod ezt a lépést, és a turmixolási folyamatot ismételd meg még legalább négyszer!
Az ultraszonikus tisztító a nagyfrekvenciás rezgéseivel tovább finomítja az elegyet.
A hőmérsékletre ez esetben is figyelni kell. A folyadék nagyon hamar eléri a 32°C-ot. Ekkor le kell kapcsolni a gépet és várni míg kihűl, illetve hűtőbe tenni. A folyamatot addig ismételjük, míg összesen legalább félórányi tisztító időtartam meglesz. A hőmérő szenzorát tedd bele az ultraszonikus tisztítóba, úgy, hogy ne érje el az alját és oldalát, azaz ne érjen a fém részekhez, csak a folyadék hőmérsékletét mérje.
Ultraszonikus tisztítógépet (ultrasonic cleaner) legolcsóbban az aliexpress.com vagy ebay.com webáruházakból vásárolhatsz.
5. lépés: Elkészült a liposzomális c-vitamin
Öntsd bele egy zárható üvegbe, várd meg, még szobahőmérsékletűre hűl, majd helyezd a hűtőbe. Hűtőben tárolva eláll egy hónapig.
A kész termék térfogata kb. 4 deciliter
Koncentrációja 0,2 gramm C-vitamint tartalmaz milliliterenként!
– átlagos kiskanál kb.: 4 ml – 800 mg liposzomális c-vitamin
– átlagos evőkanál kb.: 8 ml – 1600 mg liposzomális c-vitamin
Megjegyzés:
Előfordulhat, hogy az elkészült liposzomális c-vitaminban a hirtelen hűtés hatására kikristályosodik a lecitin. Ez nem okoz problémát, nem változtat a minőségén. Melegítés és keverés hatására visszaolvad, de nem feltétlenül fontos visszaolvasztani. Tehát, előbb megvárni míg lehűl szobahőmérsékletűre és utána hűtőbe tenni egy jól zárható edénybe.
Az íze:
Mivel az alkohol a napraforgó lecitinport oldja, tömény olajos ízt érzünk. Valami olyan ízt, mint az étolajnak van. Én úgy fogyasztom, hogy rögtön utána öblítem egy szörppel. Szóval olyan az íze, mint nagyapám törkölypálinkájának, olyan háromemberes.
A liposzómális c-vitamin kitűnő tulajdonságai mellett természetesen a kellemetlen olajos íz elhanyagolható.
Gyermekeknek is adható (ha elég elszánt a gyermek és hajlandó megenni), mert a benne levő alkohol ebben a mennyiségben elhanyagolható. Azért egy jó édes málnaszörp sokat segít közvetlen utána.
Az alapanyagokat, napraforgó lecitin, c-vitamin megvásárolhatod a
WEBSHOPBAN Törzsvásárlói áron kedvezményesen.