Klasszikus C-vitamin – L aszkorbinsav
Szent-Györgyi Albert (1893-1986) a 20-as évek végén felfedezte a hexuronsav (C6H8O6), amit a C-vitaminnal azonosítottak. A skorbut elleni hatásra utalva aszkorbinsavnak nevezték el.
Az elfogyasztott C-vitamint a szervezet nem képes teljes egészében sem felhasználni, sem pedig elraktározni. A vér C-vitamin szintje 200mg bevételétől telítődik, így egy hagyományos 1000mg-os C-vitaminból akár 80% kiürül anélkül, hogy a szervezet hasznosítaná. A fel nem szívódó C-vitamin először a vastagbélbe kerül. Gyakran gyomor és hasi panaszokat is okozhat, de mindenképp megterheli a májműködést. A vastagbélből a vizeletbe választódik ki, növelve a vesekő kialakulásának kockázatát. A fel nem használt többlet néhány órán belül távozik a szervezetből.
Liposzomális C-vitamin
A liposzomális C-vitamin egy kívülről kettős foszfolipid réteggel védett C-vitamin, ami a legnagyobb mértékű felszívódást biztosítja.
A napraforgó lecitin által alkotott foszfolipid burok megóvja a C-vitamint a felszívódási folyamat során a sérülésektől és a szervezetből való gyors kiürüléstől, másrészt garantálja a véráramba és közvetlen a sejtekbe történő hatékony felszívódását.
Az így bevitt C-vitamin 93%-ban jut el a véráramba és onnan a sejtekbe.
E nagy felszívódó képességű vitamin hatékonyabban támogatja az immunrendszert, valamint gyorsítja a sejtek belső anyagcseréjét, és ürülési folyamatait.
Zsírégető hatású, a kötőszövetben a zsírmolekulákat vízzé alakítja, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával méregteleníti a szervezetet.
Mi a liposzóma burok?
A liposzómák alkotnak egy mikroszkopikus buborék réteget a speciális típusú molekulák által, amelyek az úgynevezett foszfolipidek (napraforgó lecitin). Ez egy membrán, amely nagyon hasonló ahhoz a membránhoz (sejthártya), ami körülveszi a sejtek a szervezetben. Ez a membrán védi a sejteket a külső behatásoktól.
Sok évvel ezelőtt, a kutatók felfedezték, hogy ezeket a liposzóma buborékokat meg lehetne „tölteni” víz-oldékony terápiás szerekkel és tápanyagokkal. Ez a liposzóma burok biztosítja, hogy az emésztőrendszerből közvetlenül szívódik fel.
Így például, ha C-vitamin oldattal dolgozzák össze, akkor ezek a kis buborékokban a „liposzómás C-vitamin” érintetlen marad, amíg el nem jut a testben a megfelelő helyekre.
Több különböző egészséges anyagot, mint például a vitaminokat, ásványi anyagokat és más kiegészítőt lehet „kapszulázni” ezekbe a liposzómamembránokba. Ezek célja nem csak, hogy megvédje a táplálék-kiegészítőt az emésztési folyamat során, hanem biztosították a tápanyagok eljutását célzottan az adott testi struktúrákhoz.
Ezek a kis liposzómák tele vannak C-vitaminnal, így biztosítja a tökéletes felszívódást. Nem igényel semmilyen emésztési tevékenységet, mivel a liposzómákat gyorsan felszívja a vékonybélben és épen szállíthatja a véráramba. A test sejtek így közvetlenül jutnak hozzá a megfelelő dózisú C-vitaminhoz a teljes szervezetben. Ez sokkal hatékonyabb, mint egy C-vitamin tabletta, mivel nagyon valószínű, hogy az emésztési folyamat során oxidálódik, semlegesítjük, mielőtt eljutna a sejtekbe.
A fentiek igazolják azt is, hogy a víz-oldékony hatóanyagok esetében jelentősen növelhetjük azok hatékonyságát, ha liposzóma burokba foglaljuk őket. Mivel ez a napraforgó lecitinnel megoldható a liposzómális burok kialakítása házilag, így szabadon tesztelhetünk, kísérletezhetünk a szervezetünk számára kedvező anyagok felszívódásának segítésének érdekében.
A liposzómális c-vitaminról egyéb forrásokból:
Patika Magazin – Mit tud a liposzómális c-vitamin?
Nők Lapja 2015 02. 18. – Mit kell tudni a liposzómális c-vitaminról?