Mi a lizin
A lizin a fehérjékben általában megtalálható 20 aminosav egyike. A 4-aminobutil oldallánca miatt a bázikus aminosavak közé sorolják, az arginin és a hisztidin mellett.
Sok fehérjében fordul elő: hemoglobinban, bázikus protaminokban stb.
A lizin természetes forrásai
Sörélesztőben, tej, sajt, tojás, hal, hús, élesztő, a hüvelyesekben különösen a szójababban és a veteménybabban. Néhány növényi fehérjékből, a búza gliadinjából és a kukorica zeinjéből hiányzik a lizin. Ezért a búzából készült ételeket érdemes lizin-nel kiegészíteni, ezáltal javul a fehérjeértékük.
Sportolók és a lizin
A lizin az izomszövetek egyik fő alkotóeleme, azért alkalmazzák a sportolók, hogy elősegítsék a testtömeg növekedését. A lizin izomfehérjét hoz létre, így járul hozzá az izmok regenerálódásához és az általános egészségi állapothoz
Lizin hatása
– elősegíti a kalcium felszívódását és kiválasztását
– szerep van a kollagén képzésben
– elősegíti az izomfehérje képződését
– a herpesz vírusokat visszaszorítja
Lizin adagolása
Általánosan használatra napi 500 – 3.000 mg
Herpesz ellen napi 1.000 – 3.000 mg